Wednesday, April 8, 2009

Täiskasvanu vajab vanemat!


Laste sirgudes jääb pesa tühjaks. Vanemad on füüsiliselt neist eemal, kuid see ei tähenda, et nad ei vajaks vanemlikku järelvalvet.

Näiteks tööjuures on ülemus see, kes peab heavanemlikult jälgima, et keegi endale liiga ei teeks. Tänapäeva trend on ületöötamine. Hoogsalt kütetakse töö juures kuni hiliste õhtutundideni välja - tööd on palju. Kuid ühel hetkel tekib "mürgitus" - enam ei jaksa. Inimene on läbipõlenud. Ülemus on lapsevanema rollis, kes peab oskuslikult takistama inimestel endale liiga tegemast ja läbipõlemast.

Loengute alguses küsisin kursuselt, kas nad soovivad iga loengu lõpus saada powerpointi selle korra käsitluse kohta. Öeldi "ei", mis me siin ikka tilgutame. Lõpus ja täielik. Kokkulepitud ja tehtud. Viimases sisulises loengus küsisin tagasisidet - toodi välja, et powerpointi oleks võinud varem kätte saada.

Inimene tihti ei oska adekvaatselt hinnata, mis on talle kasulik ja mida ta tegelikult vajab. Meie hetkeemotsioon üldjuhul tahab muud kui me vajame. Selleks, et vältida ebaratsionaalseid otsuseid, peaksime pidevalt saama tagasisidet väliskkeskonnast - kuidas teised seda näevad.

Temptation always promises more than it produces.
/John Blanchard/

No comments: