Thursday, April 16, 2009

Suveks SALEDAKS


Kui naised omavahel vestlevad, puudutavad nad alati vähemalt ühte teemat (otsesemalt või kaudsemalt) - Kehakaal, välimus, suhted (eelkõige teised inimesed). Tänapäeval tahavad ka aina rohkem mehi head välja näha. Kuna pole ise kunagi dieeti pidada, ega söögiisutaltsutada, siis jagan teiegagi lihtsaid võimalused, kuidas inimlikult normaalkaalus olla:

1. Schedule/ kindel graafik
Keha armastab regulaarsust/rutiini. Kindlad kellaajad söömiseks (siis teab keha kuidas energiat kulutada - õigeks ajaks läheb kõht tühjaks). Kindlad kellaajad magamaminekuks ja ärkamiseks - taaskord kasutad energiat ratsionaalselt. Keha teab kui palju energait säästa ja millal saab uue puhkuse.

USAs (SW) sai algust tehtud - tõesti toimib, keha on õnnelik :)

2. Joo vett
Eriti soe vesi soodustab seedimist. Puhastab organismi. Ideaal on see, kui jood 0,5 h enne söömist ja vähemalt 1 h peale söömist (st vahepeal - sh söögiajal ei joo vedelikku).

3. Loobu valge nisujahutoodetest (sai)
Tühjad kalorid, mis kergitavad keha. Nätsakas maos.

4. Hoidu öistest söömingutest
Öösel ei ole Sul energiat vaja. Kogu saadav energia läheb otse rasvaks.

5. Beauty sleep :)
Väljapuhanud keha toimib paremini (sh seedimine ja ainevahetus) kui kurnatud ;)

*** Kõrgem pilotaaž on süüa õigeid asju koos, mitte segada valke süsivesikutega (näiteid BIG NO-NOst: liha ja kartul/riis ei sobi omavahel kokku; liha ja piim, pähkel-juust, riis-uba). Tean väheseid, kes seda suudavad teha, kuid kehal pidavat palju kergem olema seedida.


NB! Kõike mõistuse piires! ;)

2 comments:

kas said...

See kartulite ja liha eradi söömise värk on järgiproovitud asi ja täitsa toimib. Kui tavaliselt tekib peale lõunasööki selline rammestus, et mõte üldse liikuda ei taha ja midagi teha ei viitsi - siis pärast seda kui paaril lõunal sõin tüki liha ja toorsalatit sinna kõrvale on pealelõunasel ajal hoopis erksam tunne.
Ja muideks piima ei tasu kohe kindlasti toidu kõrvale juua.
Vaid paar tundi enne ja/või pärast sööki, sest piim paneb teiste toiduainete seedeprotsessi seisma.
Maisihelbed või müsli piimaga = päris hull koormus sinu seedesüsteemile (ja ka kogu organismile)
Ja siis veel peetakse hirmus tervislikuks peale sööki mõni puuvili eine lõpetuseks tarbida - täitsa asjatu vaev. Puuvili hakkab täis maos hoopis käärima ja roiskuma, see protsess aga omakorda tekitab gaase ja väga ebameeldivaid tundeid.
Kui aga puuvilja süüa tunnike enne sööki jõuab see kenasti ära seeduda ja kõik kasulikud vitamiinid ja ained organismi imenduda.

Kõik toiduained on kasulikud ja vajaliku kuid oluline on teada millal mida süüa ja millega koos süüa

Kristiina said...

:)

Super, ma ise ei julgenud neid fakte (piim, puuviljade söömine jne) siia panna, et äkki on liiga konkreetne lähenemine. Tore, et Sa selle välja tõid :)

Paljud inimesed arvavad eksklikult, et magu on nagu tsentrifuug, kus kõik toit segi läheb. Tegelikult toimub nn kihistumine, seepärast ka see puuvilja roiskumine. Puuvili seedub kiiresti, seepärast enne põhitoidu söäömist. Kui mingisugune saianätsakas on ees, mis kaua seedib, siis hakkabki toimuma käärimisprotsess.