Wednesday, April 8, 2009

Liigategemine


Endale liigategemine võib tähendada ka sõpradele teene osutamist (ärilistel eesmärkidel). Ehk Sul on kogunenud teatav sotsiaalne võrgustik (sh sõbrad), kes teinekord saavad Sind aidata. Olenevalt töömahust, ei saa Sa neid korduvalt ära kasutada. Teene eeldab tasu - vastuteenet või rahalist tasu. Vastasel korral jääb "abistamine" ühekordseks ning sõprussidemed nõrgenevad.

Mida noorem ja kogenematum inimene on, seda rohkem on ta esmapilgul valmis "tasuta tööd" tegema. Täidab oma kohuse, kuid siis tajub kui palju ta sinna panustab ja midagi vastu saamata tekib trots. Mida väiksemad on inimese ootused tasu osas, kuid õiglasem Sinu tasu talle, seda motiveerivamalt see mõjub. Ta on valmis Sind tulevikuski hea meelega aitama ja teie suhtlus tiheneb positiivselt.


NB! Inimene on EGOIST, st ta ei liiguta enne ennast kui ei näe otsest "kasu" endale. Teinekord võib see olla emotsionaalne "tulu". Nt olen sõpradele keset päeva maasikaid (suvel) tööle viinud, et neid rõõmustada. Rahalist kasu ma ei saanud sellest, kuid see emotsioon, mis teine inimene saab sellisest ootamatust üllatusest ongi minu "tasu". Emotsionaalset "tasu" näeb kõige sagedamini vabatahtlikus töös ;)

No comments: