Thursday, January 7, 2010

VALUTU konflikt


Igasugune konflikt (huvide/arvamuste erisus) muudab inimesed tundlikuks. Iga väljaöeldud sõna tõlgendatakse agressioonina. Kuidas välja tulla võimalikult valutult?

Konfliktina võib vaadelda kasvõi sedasama solvumist, millele järgneb vaikimine ja teise/probleemi ignoreerimine. Kui proovid solvujale selgitada, et Sa tõesti ei mõista viimase solvumise põhjust, siis üldiselt järgneb sellele ägestumine ja pöördesse minek. Solvuja tajub teist eriti mühakliku ja tundetuna. Igasugune tavapärane selgitus mõjub põleva õli kustutamisena veega.

Parim, mida saad teha, on kirjeldada teisele analoogset situatiooni, mis annaks edasi Sinu hetke vaatenurka. Sellega Sa ei puuduta otseselt lahtist haava (hetkeolukorda) ning seetõttu suudab solvuja seda väheke paremini mõista. Analoogsituatsioon peaks muidugi olema vastavuses II poole huvide ja eluvaatega. A la emalt võid küsida, kas too teab olukorda kui näed väikest last nutmas. Sa näed ta valu, Sa tahad teda aidata, kuid midagi ei tundu toimivat. Sa tunned end jõuetuna kuna ei oska teda aidata, Sa ei suuda kindlaks teha valukollet. ... Sellisena tunnen end ka mina...

Inimene on complicated business ja iga väära liigutusega võib teine end kapseldada ... Me ei taju kui palju tarkust tegelikult nõuab inimestega suhtlemine ...

1 comment:

Kristiina said...

Veel näiteid –
mu ema ei mõistnud, miks peaksin minema määramata ajaks maailmasse seljakotiga reisima. “Sa võid ennast sirutada ka Eestis. Sa ei pea selleks välismaale minema!” Kuna mu ema on meeletu maiasmokk, siis ütlesin talle: “Sa ei pea kommi ega muid maiustusi ostma selleks, et oma magusavajadust rahuldada. Sa võid süüa mett ja rosinaid, mis on hulka tervislikumad.” Sellele järgnes vaikiv nõusolek plaanidega.