Wednesday, January 6, 2010

LEIVATEGU


Tundub, et iga 2. naine teeb kodus ise leiba...kuipalju aga on õpitud meistrite käest?

Hommikul täitis kodu magus värske leiva lõhn.... :)

Sõbranna käis ühe MTÜ juures leivategu õppimas – nad õpetavad vanalinnas peredele kodukootud tegevusi. Googeldades võib leida miljon mõtet isetehtud leiva kohta, nii et retsepti ega tegevuskäiku ei hakka siinjuures kirjutama. Kes tahab, andku märku.

Leivajahu ostes on paar mõtet. Poest ostetavatest rukkijahust on erinevad kestad jm rustikaalne osa välja sõelutud. Ehk kogu kasulik kraam on kadunud. Leivateoks on mõistlik kasutada Kaarli veski rukkijahu. Lisaks eelpool mainitule, jahvatavad nemad oma jahu päris ehtsate käsikividega. Enamus jahust jahvatatakse modernsete metallist “veskikividega”. Metall aga tegevuse käigus kuumeneb vähendades sellega jahu kerkimisomadusi. Kõlas küll primitiivse selgitusena, aga kes on huvitatud võimalikult audentsest leivast, saab oma soovituse kätte. PS! Nt Looduspere poest saab osta Kaarliveski leiba.

PS! Nii nagu leivategu pole tegelikult üldse keeruline, pole ka piparkoogitaigna tegu keeruline. Ise saad doseerida ja omanäolise teha :)

http://www.youtube.com/watch?v=B1u13xTLKGs&feature=PlayList&p=BAE33F1D8C581DA9&playnext=1&playnext_from=PL&index=5

No comments: