Sunday, March 1, 2009

Probleem - silitame ja hellitame või lahendame?


Nädala II pooles oli jätk psühholoogia koolitusele. Koolitusel kinnistusid minu jaoks nii mõnedki igapäevaprotsessid inimese elus. Toon siinkohal näite Probleemi käsitlusest (mis üldjuhul toimub meil alateadlikult). Kui kõnnid mööda oma elurada, siis oled rahul. Mingil hetkel on tee peal ees takistus. Kuidas toimid?

NB! Inimene peab ise probleemi tunnetama. Probleem on sellel, kes seda näeb. Ehk kui Sina näed teise inimese elurajal probleemi, on see Sinu probleem, mitte tema oma. Sina saad hakata enda probleemile lahendust otsima, tema Sinu probleemi ei asu lahendama!!!

Inimene tajub, et tal on PROBLEEM. Hakkab otsima infot
1. Alateadlikult läbi usaldusisiku leidmise ja enda tühjaks rääkimise ning kogemuste hankimise – uurib kaaskondlastelt (nt umbisikuliselt) kuidas nemad on analoogses olukorras käitunud;
2. Teadlikult läbi kirjanduse ja/või spetsialistiga konsuldeerimise.

KOOSTAB TEADLIKU TEGEVUSPLAANI - alateadlik tegutsemine tingib agressiooni või põgenemise) – teadlik tegutsemine välistab selle. Siinjuures tasuks välja tuua, et kõik üldistavad laused on suurim põgenemine – nt kuidas on üldse mingit lahendust võimalik leida – kõik need naised on ussisugu!

Inimene hakkab otsima uut käitumisrepertuaari (tunnistab, et oma senises elus puudub säärane kogemus).

Tegevusplaanile järgneb TEGUTSEMINE ja sellele järgneb LAHENDUS. Kui lahendus ei saabu, siis tuleb protsess üle vaadata punkti haaval. Lehenduseni jõudmiseks tuleb anda endale mõistlikult aega! Iga paranemine vajab aega!

NB! Väga sageli otsivad inimesed Sinilindu. Loodetakse näha olukorda, mis oli enne probleemi. Vahepeal on aga kogemused muutnud meie elluvaadet. Lahendus on kvalitatiivselt uus olukord! Kui nõuda põhjendamatult kiiret lahendust, siis tekitab see ahastust ja jõuetust. Poolel teel lahenduseni vajutakse tagasi (ma olen ju juba nii palju teinud, aga tulemust ei kuskil).

Nähes kogu protsessi etapiliselt, saab enda käitumist teadlikult juhtida. Tulemuseks on tulemuslikum taastumine ning probleemi ületamine!

Edukat uut nädalat!

No comments: