Sunday, March 15, 2009

Aiandusrubriik!



Kui külvata sõnajalg ja bambus üheaegselt, siis sõnajala taim pistab oma pea välja juba pärast esimest aastat. Bambus seevastu hakkab tulemusi näitama alles 5 aasta pärast. Bambust tuntakse kui maailma ühte kõige kiiremini kasvavat taime (9-120 cm ööpäevas). Lisaks tuntakse teda teraspuiduna – ta on nii vastupidav.

Mida peab siis üks võhiklik aednik sellest arvama? Üks puu hakkab kohe kasvama ja tulemusi näitama, kuid bambus – 5 aastat tuleb oodata kui ta endale juuri kasvatab (meile märkamatult) ja alles siis näeme tulemust. Tark aednik ei anna alla. Ta teab, et tulemust tasub oodata!

Oled ehk tähele pannud, et inimesed on erinevad? Mõni on rohkem bambuse tüüpi, mõni on pigem sõnajala tüüpi. Tihti peale kolistame ämbreid, vaatame tõtt raskustega ning ägame – ma ei jaksa, ei jõua enam. „I’m a looser, Baby, why don’t you kill me...” nagu ütleb laulusõnadki. Kõik ümberringi tunduvad nii edukad ja õnnelikud olevat. Aga elukogemuse aeg on meie juurte kasvatamise aeg. „Juuri” (elukogemust) kasvatame selleks, et saada tugevamat baasi, et kui lõpuks kasvama hakkame, siis vohinal. Aednik ei anna alla esimesel aastal, teisel, kolmandal, ega isegi mitte neljandal aastal. Tulemus on ootamist väärt!


Kannatlikku meelt juurte kasvatamisel! :)

No comments: