Wednesday, December 2, 2009

3. veebraur – minek


3. veebruaril alustame seljakotiga reisimist. Seoses sellega on vaja soetada mõned esemed. Kui kellelgi on soovitusi (või siis üle), võib märku anda. Kui ei küsi, ei saa ka teada ;)

16. jaanuar oleks vaja ruumi, et teha sõpradele hüvastijätupidu (viisakas, mitte läbustamine);
Varustuse osas oleks vaja:
“Lukuaugu” läpakat – võimalikult kerget väikest sülearvutit, millega reisipäevikut pidada;
Vutlarit magamiskotile – nn õhuke termotekk, mida tõmmata magamiskotile peale lisasoojuse saamiseks/hoidmiseks;
Õhukest matkarätikut – see maagiline rätik, mis võtab ülivähe ruumi;
Head matka seljakotti (seda tuleb osta ilmselt poest aga ehk kellelgi juhtub äsja ostetud olema, kuid siiski pole tarvis läinud);

Kommentaarid? :)

http://www.youtube.com/watch?v=su9IwORWYFI

4 comments:

Anttix said...

Termotekk? Hmm, inglise keeles bivy bag?
Selliseid vidinaid müüakse küll suvalises matkatarvete poes, aga kuna lähete kahekesi, siis äkki kaalute ikkagi kerget telki?

Kerge kaheinimese telk on ca 2kg, Bivy ca 0.5kg. Võidate kahe peale kokku 1kg, aga kas see end ka ära tasub?

Bivy suurim häda on see, et seal sees magades puutub magamiskott kokku bivy sisemise pinnaga, kuhu kipub kondenseeruma vesi, mis tuleb Sinu enda kehast koos välja hingatud õhuga. Korralik bivy on tehtud Gore-Texist, aga ka see ei hinga vihmase ilmaga ikka nii hästi, et kondentsi üldse ei tekiks. Sulgedest magamiskotile ei meeldi vesi mitte üks raas ja ega sünteetilised materjalid paremad ei ole. Kaotad kõvasti soojapidavuses kui magamiskott niiske on.

Vahepealne vidin, kaartega varustatud nö bivy telk, kus materjal enam magamiskotiga kokku ei puutu, kaalub juba ca 1kg, seega ei võida enam kaalus midagi.

Ise kasutan telki Camp superlite II ja olen väga rahul. Kaalub 2.2kg ja läheb kokku pakkides imepisikeseks. Seda konkreetset mudelit küll kahjuks Matkaspordis hetkel müügil ei ole.

Kiidetakse ka MSR Hubba Hubba nimelist telki, aga selle hind on valusalt kirves. Üks variant, mis mulle silma jäi, on Ferrino Lightent 2. See on küll tunnel tüüpi, mistõttu on seda ebamugavam üles panna, aga samas on tuulega stabiilsem ja hind oli mõistlik.

Telgil on mitmeid eeliseid alustades sellest, et seal saab lae all sokke kuivatada, kurjema ilmaga hommikust süüa, mõnusalt reisipäevikut pidada, üksteisele sügavalt silma vaadata ja vajadusel kaisus magada.

Läpkat mina seljakotireisile ei veaks kui sellel just mingit muud funktsiooni ei ole peale päeviku pidamise. Reisipäevikut saab edukalt pidada ka vähekene "isasemas" (suure ekraani või eraldi qwerty klaviatuuriga) mobiiltelefonis või PDA-s. Võid võtta ka lihtsalt mp3-e diktofoni, aga mobiiltelefon on Sul juba niikuinii vaja kaasa vedada. Läpaka arvelt kokku hoitud kaalu saad telgi sisse "investeerida" ;)

Matkarätikuid müüb nii Matakasport kui Sportland minu mäletamist mööda.

Kui kavatsete lõket teha, siis vaata söögipoolise idee saamiseks siia :)
http://www.survivaltopics.com/survival/bannock/

Anttix said...

Ahjaa, juhul kui ma sain valesti aru ja te ikkagi võtate telgi, mitte bivy, siis magamiskoti peale mingit lisakihti tõmmata ma ei soovita. See takistab niiskuse väljumist kotist ja niiskus on magamiskoti kõige suurem vaenlane üldse.

Võta parem siidist magamiskoti lina. Kaalub väga vähe, hoiab koti kuivemana ning puhtana ja kuigi on imeõhuke, annab uskumatult palju soojatunnet juurde (enne ei usu kui oled korra proovinud). Kurjad keeled väidavad, et kuni 2 kraadi lisab magamiskoti temperatuuridele.
Teine soovitus on jätta enne magama minekut selga spordipesu ja panna pähe müts.


Kolmekihiline riietumispõhimõte
kehtib ka telgis magamisel ;)

Anttix said...

Uhh, ikka ei saa rahu ;)

Tuli meelde veel üks lahendus: kerge, väike suletekk või midagi sarnast kahepeale juurde võtta, mida saab külma ilmaga lihtsalt peale tõmmata. Hoiab sooja ja samas laseb magamiskotil hingata.

Kindlasti ei tohi magamiskoti peale panna mingit kihti, mis õhku läbi ei lase (ja näiteks päästeteenistuses kasutusel olevad termotekid ongi just sellised). Soojuskiirgust peaks tagasi peegeldama telgimaterjal, mitte magamiskoti kate.

Kui kasutate isetäituvaid madratseid (a-la thermarest), siis veel üks hea asi on väike tükk "traditsioonilist" sinist shvammi, mis panna jalgade alla kui jalad peaks madratsist üle ulatuma.

Verner Keel said...

Reisipäeviku pidamiseks soovitan mina soojalt kaasa võtta üks mõnus märkmik. Pärast matka tekst ümber toksida pole väga keeruline + arvutist eemaolek mõjub väga virgutavalt.