Monday, November 3, 2008

AEG


Mis õgib kõik hingetud asjad ja elavad,
nii lilled kui puud, nii linnud kui elajad?
Millest ei pääse ei teras, ei haljas raud,
ei kaljurahnud, ei tammelaud?
Mis hävitab kuningad, linnad ja maad,
kõrged lumised mäed, orud sügavad?

See on pärit Tolkieni “Kääbikust”, selle mõistatuse esitas Kääbikule Guglunk. Bilbo laskis vastust otsides silme eest läbi kõiki õudseid hiidusid ja kolle, kellest ta iganes oli kuulnud jutustatavat, aga mõistagi oli vastus sootuks teist sorti, ja selleks vastuseks oli: AEG.

8 + 8 + 8 = 24
8 h (+/- 1 h) - uneaeg, 7 - 9 h on inimese normuneaeg (leidub ka harva erandeid)
8 h - kohustused (iga inimene vajab neid)
8 h - tegevused, mida vajame ja naudime (sh hügieen ja söömine)

Kui minna sellest tasakaalust välja, siis organism hakkab vastutöötama:
Uneaja varastamine - stress, kergesti ärritumine (suhted lähedastega hakkavad kannatama), lõpuks ebaadekvaatsed otsused, ainevahetuse aeglustumine (kehakaalu tõus - enesehinnangu langus) jne.

Korraliselt jah võib seda tasakaalu rikkuda, aga kui pidevalt teha siis mingil hetkel saabub läbipõlemine. Mõtle, kas tahad oma eluga meenutada väikseid poisse jooksmas - kohe lükkavad täiskäigu sisse ja ruttu väsivad ära, puhkavad ja tempo langeb trastiliselt. Versus teadlik jooksja, kes naudib oma tegevust ja jookseb stabiilse tempoga - esimesed paarkümend meetrit väike poiss küll edestab teda, kuid summa summaarumina jõuab rohkem ja kiiremini.

Ajast veel niipalju:
20 minutit on aeg, mil inimesel käivitub emotsionaalne mälu. St see on aeg, mis on miinimum teise inimesega suhtlemiseks. Kõik, mis alla selle toimub, on info vahetamine. Vestluspartner tajub alles pärast seda aega, et temaga on räägitud ja teda on kuulatud.

60 min - Normaeg, taluvuspiir, millega võib ühe probleemiga tegeleda. Veel mõtleb kaasa.

90 min - kriitiline piir, inimene ei jaksa rohkem rääkida. Probleemi käsitlus 0-tulemiga.


Tarkust aega kasutada :)



PS! Tuli jälle teemaks suhete teemal. Olen ise ja ilmselt ka Sina palju kogenud, armumisest ja lootmisest - Kui pikalt midagi ei juhtu, siis asi ei toimi ja ei tulegi midagi. Suhe kas saab alguse kohe või ei saa üldse alguse.

No comments: