Wednesday, April 1, 2009

Signaalid "Sisalik"


Psühholoogias on tuntud "Sisaliku näide". Ehk sisalikud annavad üksteiselt 3 signaali:
1. Välimus (värv)
2. Lõhn
3. Käitumine.
See on vajalik, et "harmooniliselt" eksisteerida ja ellu jääda - nt paaritumisajal on ühesugused signaalid, agressiooniks on teistsugused. Tehti katse - emane sisalik värviti agressioonivärviga paaritumisajal ning pandi ühte puuri koos isasega. 2 signaali 3st olid "õiged", kuid kolmas ütles isasele midagi muud. Isane ei teadnud mida teha - emane lähenes talle, lõhnas vastavalt, kuid ta värv oli vale. Lõppes see sellega, et vaene isane läks hulluks ja jäi mööda pisikest puuri ringiratast jooksma, sest ta ei teadnud mida teha - paarituda või kaitsta ennast rünnaku vastu.

Eelarvamused on terve mõistuse ühiskondlik kokkulepe. Vajalikud selleks, et üheskoos eksisteerida ja ellu jääda. Mis siis saab kui me saadame välja erinevaid signaale? Segadus. Nt kui tahad, et Sind võetakse asjalikult - saada välja ühesed sõnumid (riietusest käitumiseni). Sind võetakse sellisena nagu Sa end serveerid.

Olen ka ise eksinud - pidevalt on dilemma (nt riietuse osas) - ühelt poolt on vaja asjalik olla, teiselt poolt tahaks riietuda ja olla nagu ilus noor inimene. Kasvõi sõprade poole minnes - tuleb meeles pidada, et sisened teise naise territooriumile. Kuigi kleit on väga praktiline ja tore riietusese, peab arvestama selle kokkusobivusega konteksti ... Shoot - üldiselt tahaks ju enda pärast hea välja näha (ka aluspesu pole kõigile nähtav, kuid ikka valid ilusa ja vastavalt meeleolule)... .

No comments: