Wednesday, October 21, 2009

Ehitustööd – hulluks võib minna!


Ehitustalgud sõpradega on veel lihtne. Keeruliseks läheb aga rekkimine. Ehk paralleelselt juba tuleb kohe alguses teha erinevaid hinnapäringuid sisseostetavatele teenustele (aknad, elektirtööd, maaler, torutööd, vannituba jne) ja tuleb paika saada lõpp-visioon.

Kõige loogilisem on lasta kodu asjatundjal üle mõõta ja joonis koostada, ilma jooniseta on elektrikutel jm ehitajatel ääretult raske midagi teha. Kuna vend on arhitekt, siis ei ole see minu jaoks ületamatu väljakutse. Kui Sul ei ole sõpra/venda arhitekti vms kes vastavaid programme tunneks, võin pakkuda Ristot. Usun, et saavutad temaga kokkuleppe.

Antud joonis on siis lähtematerjaliks igasugustele hinnapäringutele. Elektri vahetusel tuleb kohe alguses ära määrata kuhu midagi tuleb – valgustite (lampide) asukoht määrab ära pistikupesade arvu ja asukoha, telku asukoht määrab ära kaablite (internet jm) asukoha, milline köögimööbel tuleb – kas mööblisse tuleb valgustus, kas tuleb vannituppa põrandaküte? Kuhu tuleb elektrikilp (kui kõrgele – mugav on silmade kõrgusele. Kui aga elektrikilp asub esikus siis tuleb vaadata, et see ukseliikumist ei hakkaks segama). Kas elektrijuhtmed jooksevad seina pealt (kasvõi põrandaliistu alt ja tulevad siis alt üles) või peidetakse seina sisse (= rohkem pahteldamist) jne.

Lisaks on tänapäeval popp teema õhksoojuspumbad. Ökonoomne pidi olema. Eile rääkis elektrik, et tal on mitmel sõbral olnud halbu kogemusi sellega. H ei soovitanud, sest see pidavat müra tegema. Enamus soovitab – muretum ja ökonoomne. Mine siis võta kinni mida teha.

Torutööd – tuleb täpselt määrata kuhu Sul miski kanalisatsioon ja torustik tuleb. Kas kasutada kollektorit (tagab ühtlasema surve – kui nt keegi peaks samal ajal dušši all olema kui Sina kraanist vett lased, siis ta surve ei kao). Kuhu see kolektor siis “peita” – jääb ju põrandast kõrgem. Kui on torusid vaja vedada, siis kuidas vedada – kas keldrilae alt või uuristada põrandasse auk.



Jätkub järgmises postituses…

No comments: