Monday, December 22, 2008

Konstruktiivne Konflikt


Kas oled mõelnud kui konstruktiivsed konfliktid võivad olla? Kunagi kirjutasin progressiivsest "Ei"-st (st "ei"-d ei tasu karta. See aitab selle saajal edasi liikuda). Konfliktiga on enam-vähem sama lugu.

Mõni situatsioon on jõudnud sinna maale, kus konflikt on paratamatu. Nagu lapseootel naine - sünnitama peab ta nagunii, kui aeg üle läheb, seda halvemaks olukord muutub. Sama ka konfliktiga - seda ei tasu elu eest karta ja vältida. Pigem lasta sel juhtuda õigel ajal ja kontrollitult ning siis seda lahendada. Seesugune "plahvatus" tekitab uue olukorra, mis võib oskuslikul ja teadlikul käitumisel olla oluliselt tulemuslikum ja parem kui olukord enne konflikti.

Tihti peale olukord enne konflikti on teadmatus. Teadmatus on aga kõige hullem. Siis kipub inimene genereerima ise puuduolevat infot läbi subjektiivse emotsiooniprisma. Tekitatakse pseudoprobleemid ja asutakse siis neid samu PSEUDOPROBLEEME lahendama. Ehk energaikulu on täiesti põhjendamatu. Puudub resultaat ja ressurss (energia) on raisatud.

Ehk konflikti teadlik lahendamine on nagu laua pühkimine - kui ajad midagi laua peale siis selle kohesel ärapühkimisel vabaned tekkinud lägast kiirelt ja kergelt. Kui aga ootad ja lased lägal ära kuivada, siis selle eemaldamine nõuab oluliselt rohkem energiat.


Tarkust pühade ajal :)

No comments: