Wednesday, October 3, 2012

Kulgemine



Tänu tuttava soovitusele loen hetkel Mihaly Csikszentmihalyi raamatut "Kulgemine". Väga mõnusalt sõnastab elutõed.

Kulgemine on seisund, milles inimene on oma tegevusest nii haaratud, et kõik ümbritsev muutub tähtsusetuks. Ehk raamat käsitleb inimkonna igipõlist püüdlust jõuda õnnetundeni. "Kuigi me oleme nüüd tervemad ja elame kauem ja hoolimata sellest, et ka kõige halvemal järjel elavaid inimesi ümbritseb enneolematu materiaalne luksus, millest mõned aastakümned tagasi ei osatud unistadagi (Päikesekuninga lossis olid vaid üksikud vannitoad, keskajal olid toolid haruldased ka rikkaimates majades ning mitte ühelgi Rooma keisril ei olnud võimalik igavuse peletamiseks televiisorit sisse lülitada) ning vaatamata kõikidele nendele hämmastavatele teadmistele, millest võime osa saada, tunnevad inimesed sageli, et nende elu on raisus."

See ilmselt ei üllata kedagi, et õnnetunne on sisemine mitte välistegurite mõju. Ühed tähelepanu tekitavamad tõeterad seniloetust, mis olen leidnud enda jaoks:

Meie teadvusesse jõudev info määrabki ära elu sisu ja kvaliteedi. 15% meie teadvusest võtavad enda alla söömine ja isiklik hügieen, nt pesemine, riietumine, tualetis käimine, habeme ajamine, korda sättimine jne. Umbes 1/3 päevast, mil inimesed on kohustustest vabad ehk "jõude", kasutavad nad oma teadvust võimalikult vähe. Ja see järgijäänud aeg, mil kasutame oma teadvust, ongi otsustav.

Teine väga oluline aspekt on tähelepanu jagamine, millega tehakse oma elu nauditavaks või õnnetuks. Kui ühele peole lähevad ekstravert, suure saavutusvajudusega inimene ning paranoik, siis ekstravert otsib kontakti teistega ja naudib seda. Suure saavutusvajadusega inimene otsib kasulikke ärikontakte ja paranoik aga otsib valvsalt ohu märke, et ohtu ennast vältida.

Kipun arvama, et kui osata "asja" defineerida, osataks seda kasutada oma elus ning probleemi korral seda lahendada. Ja ega see "õnnetunne" muud polegi kui teadvuse kontrollimine teadlikumalt ja alateadlikumalt.

1 comment:

Anonymous said...

Tähelepanu !!!

minu nimi on Mavis Carlos, i esindaja Aiico kindlustus laenu laenuandja äriühing Brasiilias, anname välja laenu 2% huvitatud määra, kui olete huvitatud võtke see e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd oma laenu üleandmine kohe. võite meiega ühendust võtta ka selle vandeadvokaat e-post: amaah.credit.offer@gmail.com ka. meie firma on kunagi valmis üle mingi summa teile alates 5000 € kuni 100.000.000 euro mõni teie projekti oleme kunagi valmis krediidi teid periood 1 või 2 nädal tehing.

Attention !!!

my name is Mavis Carlos, i representative of Aiico insurance loan lending company in Brazil, we give out loan at 2% interested rate, if you are interested kindly contact this email:(maviscalos_laen_laenamine@outlook.com)now for your loan transfer immediately. you can also contact us on this barrister email:amaah.credit.offer@gmail.com also. our company are ever ready to transfer any amount to you starting from 5000 euro to 100.000.000 euro for any of your project, we are ever ready to credit you in an period of 1 or 2 week transaction.