Sunday, November 23, 2008

Konnasupp Sinust!


Katastroofist tuleb välja idiootki, igapäevaelu on see, mis hukutab.

Kui konn panna tulisesse vette (keetmiseesmärgil), siis ta hüppab kohe välja. Kui konn aga panna külma vette ja ajada siis vesi keema, keeb konn sisse.

Nii ka meie elus - süda kalestub ja muutub ajaga kõvemaks ja kalgimaks. Maohammustus ise ei tapa - see on valus ja ebameeldiv aga surmavaks osutub mürk, mis kehasse jääb. (Kasvõi suhte koha pealt - kui Sind häirib teise juures midagi, aga seda välja ei öelda, siis see paisub nagu pärmitainas. Lõpptulemuseks see väike kogus "mürki" võib tappa teie suhte kuna ta on "kehasse" jäänud).

Seega iga päev muudame oma elu - kas me hüppame potist välja või keeme vaikselt sinna sisse. (Käib loobumise kohta - Pain is temporary, quiting lasts forever; kehtib kiusatustele järgi andmise ja halbade harjumuste hellitamise kohta, valevande andmine jne).


Tarkust rõõmu tunda sellest MIS SUL ON ja oidu ning meelekindlust potist väljahüppamisel!

Saturday, November 22, 2008

Kui palju elusid Sina mõjutad?


Tegelikult ei tea me keegi, kui paljude inimeste eludes me olulist rolli mängime. Sain teada, et olen oma 41. aastase eduka Iraani sõbra elu mõjutanud - piisas 1 nädalast, et me üksteise elu mõjutaksime. Isegi Kurdipoiss, kellega 1 päeva jooksul suvel kokku puutusin tunneb jätkuvalt huvi kuidas mul läheb, kuigi mu kallis inimene oli talle kirjutanud: "Jäta mu tulevane naine rahule!" (mu palvel, sest ta muutus tüütuks). Mu pikaajalise suhte ema helistab aeg-ajalt mulle ja küsib kuidas mul läheb (hoolimata sellest, et oleme juba üle aasta lahus). jne

Ma ei pane seda oma tubliduse arveks - vastupidi, mida rohkem ma elan, seda rohkem ma oma puudusi mõistan. Seda enam ma hindan inimesi oma elus ja seda rohkem tahan ma välja jagada - kes on palju saanud, see armastab palju (ja jagab palju) ja kes on vähe saanud, see armastab ka vähe.

Iial ei tea kui olulist rolli võib mängida üks naeratus, mis tuleb õigel ajal või soe sms, mis saabub vajalikul hetkel. Sa ei tea iial kui palju on neid inimesi, kes Sinule mõeldes saavad jõudu juurde. Keegi meist ei tea.

Minu kallis (sõber jm oluline inimene minu elus) - ma olen nõrk, aga oma jõu saan Sinult. Kui poleks teid mu elus ja kasvõi üksikuid sõnu õigel ajal öeldud, siis oleks ma nägupidi mudas ja nutaks. Sina oled see, kes on mulle naeratuse kinkinud. Ja Sina, kes mult võid jõudu saada, ei tea kunagi, kui palju jõudu Sa oma olemasoluga vastu annad!

Õnn ja rõõm on tunne südames, mitte rahakoti vahel olev lipakas ega orkutis olevas sõprade arvus.


Kallistan alati ja soojalit kui seda vajad!

Thursday, November 20, 2008

Sümpaatia ja antipaatia


Inimesed jagunevad isiklikul tasandil meie jaoks kaheks - ühed on need, kes mõjuvad sümpaatsena ja Sa lihtsalt tunned nende seltsis ennast hästi; ja teised on need, kes kindlasti on toredad inimesed, lihtsalt Sina tunned nende vastu antipaatiat. Teie isiksused ei sobi kokku.

Katriin oli see imepärane inimene, kes tuletas meelde, et kui on antipaatia, siis poe või nahast välja, aga te ei sobi kokku. Pole siis mõtet liigselt stressata. Ole üle sellest ja puutu nii vähe kui võimalik ja nii palju kui on vajalik selle inimesega kokku.

See kehtib ka inimese isiksuse kohta - mõni inimene on ambitsioonikam, teine aga hindab eelkõige turvalisust (ja lihtsust). Kuna annan strateegilist juhtimist, siis saab ülevaate inimese isiksusest ruttu. Ja need, kes hindavad pigem lihtsust, siis nende jaoks ei saagi strateegiline juhtimine kunagi põnevaks. Nad saavad küll põhimõttest aru, aga see ei saa neile loomupäraseks mõttelaadiks.

Täna oli meil firmaga (põhitöökohaga seotud) visioonipäev. Meeskondlik päev, kus töötasime välja missiooni, visiooni ja sloganit. Kui enamus töötajaid nägid selles kasulikkust, siis laopoisid arvasid, et tegu oli täiesti raisatud ajaga.

Majndusteooria näeb ette, et visiooni loomisel tuleks kaasata võimalikult palju inimesi. Tee mis Sa teed, aga mõne inimeseni ei jõua see sellegi poolest.

Ehk tee, mis Sa teed, aga arvesta inimeste eripärasid. Oidu hindamaks olukordi ratsionaalselt!

Monday, November 17, 2008

Hard Surface!


Üldiselt eelistan meeste seltskonda, sest nende jutt on maitsvam ja konstruktiivsem, siiski on mu elus 2 väga erilist sõbrannat - Evli ja Katriin. Mõlemad on toetava ja konstruktiivse jutuga. Alljärgnevalt olen laenanud sõnastust Evlilt.


"I'm hard on the surface, not all the way through. I've never been perfect, neither have you" moodne klassika Limp Bisquitilt. Tõsi ta ju on, et kõigil inimestel on achilleuse kand ja kõikidel tugevatel inimestel on nõrgem pool. Ka tugevad inimesed ise ei tohiks seda ära unustada - it is OK to have emotions!

Naised vs mõtlemine!


Naistel on loll komme mõtlemisega liiga teha nii endale kui ka sellest tulenevalt lähedastele (suhetele). Nimelt kui naisel on infopuudus, siis ta genereerib suhteliselt kiirelt ise puuduoleva info temani jõudnud infokillukeste põhjal. Kusjuures tühimiku täitmine käib puhtalt subjektiivsetel emotsioonidel. Just selle pärast ei tohi naisi jätta liiga kauaks üksi mõtlema.

Mao hammustus iseenesest teeb haiget, aga ei tapa. Tapab see mürk, mis kehasse jääb. Ehk nagu Covey soovitab, kui tunned, et oled kannatanud, siis initsieeri andestamist ise ja tee algust inimesele teise võimaluse andmisega. Siis saavad inimesed midagi õppida iga päev ja areneda. Kui neile aga uks kinni jätta ja ainult oodata, siis kaovad paljud väärtuslikud suhted kallite inimestega.

Friday, November 14, 2008

Inimene on mõistatus!


Inimene on mõistatus - mina endale kõige suurem ja igas meis ühes on kaks poolt: esivanemate arenguga kujunenud geenidest mõjutatud pool ja teist poolt kujundab keskond, kultuuriruum ja selles aksepteeritavad tõekspidamised.

Nii see inimloom on seatud kahe tule vahele - pidevas võitluses endaga (iroonia). Selle pideva võitluse tulemusena teeme ikka ja jälle rumalaid otsuseid ja valikuid ja kedagi teist pole süüdistada kui vaid ennast... Mis siis muud kui tulebki uuesti saada endaga sõbraks ja rõõmsana edasi minna.

Pisut teine teema. Käin juba kolmandat nädalat hommikuti ujumas. Naiste riietusruumis saan tihti uusi elamusi ja emotsioone. Kuna ei taha kedagi arvustada, siis jagan neid alati ainult Ristoga. Täna aga oli duširuumis noor tüdruk (20 ringis), kellel oli lopsakas karvakasv jalgadel. Tagant kohe esimese pilguga ei öelnudki, kas tegu on noore mehe või naisega. Millest see siis tuleb, et naised enda eest ei hoolitse?

Ristol on selle koha pealt õigus - eks see kodune kasvatus ole. Nagu mul üks tuttav naisterahvas ütles (nähes mind jalgu raseerimast) - ma kah ükskord proovisin - need ju kasvavad kohe tagasi. :D Siiski-siiski, võiks ju natukenegi enda eest hoolitseda - see on austus enda ja ümbritsevate inimeste vastu. Kui käiakse ikka kesksooliselt riides, siis ei tasugi nuriseda, et naisena ei kohelda. Või kasvõi see kaalu teema. Praegu on mul põhiline kontoritöö - ja tuleb tunnistada - kui on vaja teha poolkõva tööd (see, mis ei meeldi), siis tekib ikka igavusest "näljatunne". Nüüd on siis inimese enda otsustada, kas rahuldada seda petlikku näljatunnet või siis olla sellest üle. Oma muresid ei tasu kah koogiestesse matta. Mine trenni, ela enda negatiivsed emotsioonid välja.

Nagu mu kallis inimene ikka muigab Delfi naistelehe kohta - "Võtsin 30 kg juurde. Mees ei armasta mind enam. Ma ei saa aru miks?" (tegemist siis mitte sünnitusjärgse naisega). Ja siis teised naised kiidavad takka - "ju ta siis ei olnud tõeline armastus! On mölakas!" jne. Tee silmad lahti, ära süüdista maailma oma muredes ja valedes otsustes.

Sind võetakse täpselt sellisena nagu Sa end serveerid!

Thursday, November 13, 2008

Päike vankri ette!


Ärgu olgu teil ühtki muud võlga kellegi vastu kui ainult võlg üksteist
armastada. /Rm 13:8


Oled tähele pannud kui masendav ja kurnav on päev kui Sul on negatiivsed emotsioonid (pahameel, viha, ärritus jne)? Kui pöörad oma emotsioonid ringi ja õnnistad oma vaenlasi, on enda samm palju kergem ja elu kohe palju roosam. Ehk kui keegi eksib Su vastu või teeb lihtsalt midagi lollisti, siis ära lase tal Sulle topelt keerata - sest ärritumisega Sa väsitad ennast eelkõige, teda see ei mõjuta oluliselt!


Südamesoojust ja päiksekiiri :)

Kris¤

Tuesday, November 11, 2008

Aktsioon....


Tunnen, et vajan aktsiooni... Kui Sul peaks olema sama soov nädalavahetuseks, anna teada, võiks midagi ägedat teha :)

Saturday, November 8, 2008

Uus algus!


"Aga keegi ei paika vanutamata riidetükiga vana kuube, sest
paik rebeneks küljest ja käristaks augu veel suuremaks.

Ei kallata ka värsket veini vanadesse nahklähkritesse,
muidu lähkrid rebeneksid ja vein voolaks maha ning lähkrid
muutuksid kõlbmatuks, vaid värske vein kallatakse uutesse
lähkritesse, ja siis säilivad mõlemad."

Mt 9: 16 - 17

Tarkust otsuste langetamiseks!

Thursday, November 6, 2008

Glamuur...



Eile õhtul käisin koostööpartnerfirma juubelil. Väga suurejooneline tähistus. Lisaks suurepärastele söökidele ja meeldivatele üllatustele olid kohal ka ilusad (ja edukad) inimesed.

Õhtu alguses olin koos oma ülemusega (noor mees). Mingil hetkel läks ta koju. See oli just see hetk, kus inimesed olid erinevatest edevatest kokteilidest ja shampusest vindi sisse saanud. Enesekindlad inimesed lendavad julgelt peale. Häbenematult takseeriti pealaest jalatallani üle. Pilkude mäng käis. See oli just selline õhtu, kus on võimalus saada erinevaid vajalikke tutvusi ja soovi korral leida armukesi/kaaslasi.

Ei möödunud minutitki (üksinda jäämisest), kui hõigati mind oma lauda (püstjala-lauad). Oma hoole alla võttis mind raudteemagnaat. Õhtu kulminatsioon oli see kui mööda Viru tänavat oma auto poole tõttasin, veeres vaikselt mulle vastu turvapatrull kes julgesti silma tegid.

Elu on tõeline Amerika raudtee - ühel hetkel vuhised allapoole, ootamatult tuleb vint ja vuhised inertsiga jälle taevakõrgustesse :D

UNI - PARIM RAVIM


Uni on parim ravi enamus haiguste vastu (eriti stress)!!!

Läksin eile kell 21.00 magama ja ärkasin hommikul uue inimesena. Nii imehea tuju ja energa jne... It really works - try it!!!

Tuesday, November 4, 2008

Viisakus!



Juba teist nädalat käin hommikuti ujumas. Täna lugesin inimesed kokku - enne kella 7.00i hommikul oli koos minuga tulnud 10 inimest ja vaikselt vuras autosid juurde. Kui muidu on viimasel ajal viisakust eriti väheseks jäänud (mantli selgaaitamine, ukse avamine jne), siis juba mitmendat korda võin täheldada seda ujula ukse taga hommikul vara. Hoolimata sellest, et need mehed (nii noored kui vanad) on seal ukse taga seisnud enne mind ja ma olen vahetult saabunud, avavad nad ukse ja lasevad mu uksest sisse. Ehk sellega lisaks lubavad nad mind ka järjekorras ettepoole. Tore on tunda end naisena :)


Muide, eile õhtu oli väga äge - sõpradega oli lauamänguõhtu. Sõbrannaga meenutasime heldimusega oma miimi-aegu (käisime miimi mängimas konverentside, hotellide-tutvustustel jm üritustel). Tahaks jälle miimi mängida. Ehk kui Sul peaks vaja minema lühikest ja konkreetset vahepala üritusel, siis anna teada ;)

Pole inimest, pole probleemi!




Ärge tundke surnutele kaasa, sest parem on olla surnud kui vaevata end eluga!

Täiesti uskumatu, mida inimesed on võimelised kokku keerama. Tühipaljas lause (kontekstist väljavõtmine), süütu naeratus või teab mis veel. Kas tõesti osadel inimestel on nii igav, et nad kohe peavad intriige punuma. Kui näitad neile merisiga, siis nemad räägivad nurgataga suurest põdrast.

Ja tihti peale hakkavad intriigitsejad tegutsema siis kui kõige nõrgem hetk on. Ja mitmest nurgast suravad. Nätaki ja nätaki - rõõmuga lajatatakse. Tagatipuks tunned, et tahaksid kellegagi rääkida, aga tutkit! Ei saa, sest teine on inimene, kes kipub oma hinnangut andma. See inimene ei taju olukorda adekvaatselt (üldjuhul), tema arvamusavaldus tugineb tema isiklikul kogemustel ja taustal ning tihti peale on see pigem destruktiivne kui ülesehitav.

Vot sellistel päevadel tunned, et tahaksid koju teki alla jääda või siis pikalt mitte ärgata. Ja iga kord haamerdab MOTT kuklas - surnul on kergem, sest tema puhkab, teda ei kõiguta miskit enam. Elus olles periooditi tuleb mitte võidelda, et edasi minna, vaid et ellu jääda...


Päike paistab alati ... (teinekord vaid pealpool pilvi)...

Monday, November 3, 2008

AEG


Mis õgib kõik hingetud asjad ja elavad,
nii lilled kui puud, nii linnud kui elajad?
Millest ei pääse ei teras, ei haljas raud,
ei kaljurahnud, ei tammelaud?
Mis hävitab kuningad, linnad ja maad,
kõrged lumised mäed, orud sügavad?

See on pärit Tolkieni “Kääbikust”, selle mõistatuse esitas Kääbikule Guglunk. Bilbo laskis vastust otsides silme eest läbi kõiki õudseid hiidusid ja kolle, kellest ta iganes oli kuulnud jutustatavat, aga mõistagi oli vastus sootuks teist sorti, ja selleks vastuseks oli: AEG.

8 + 8 + 8 = 24
8 h (+/- 1 h) - uneaeg, 7 - 9 h on inimese normuneaeg (leidub ka harva erandeid)
8 h - kohustused (iga inimene vajab neid)
8 h - tegevused, mida vajame ja naudime (sh hügieen ja söömine)

Kui minna sellest tasakaalust välja, siis organism hakkab vastutöötama:
Uneaja varastamine - stress, kergesti ärritumine (suhted lähedastega hakkavad kannatama), lõpuks ebaadekvaatsed otsused, ainevahetuse aeglustumine (kehakaalu tõus - enesehinnangu langus) jne.

Korraliselt jah võib seda tasakaalu rikkuda, aga kui pidevalt teha siis mingil hetkel saabub läbipõlemine. Mõtle, kas tahad oma eluga meenutada väikseid poisse jooksmas - kohe lükkavad täiskäigu sisse ja ruttu väsivad ära, puhkavad ja tempo langeb trastiliselt. Versus teadlik jooksja, kes naudib oma tegevust ja jookseb stabiilse tempoga - esimesed paarkümend meetrit väike poiss küll edestab teda, kuid summa summaarumina jõuab rohkem ja kiiremini.

Ajast veel niipalju:
20 minutit on aeg, mil inimesel käivitub emotsionaalne mälu. St see on aeg, mis on miinimum teise inimesega suhtlemiseks. Kõik, mis alla selle toimub, on info vahetamine. Vestluspartner tajub alles pärast seda aega, et temaga on räägitud ja teda on kuulatud.

60 min - Normaeg, taluvuspiir, millega võib ühe probleemiga tegeleda. Veel mõtleb kaasa.

90 min - kriitiline piir, inimene ei jaksa rohkem rääkida. Probleemi käsitlus 0-tulemiga.


Tarkust aega kasutada :)



PS! Tuli jälle teemaks suhete teemal. Olen ise ja ilmselt ka Sina palju kogenud, armumisest ja lootmisest - Kui pikalt midagi ei juhtu, siis asi ei toimi ja ei tulegi midagi. Suhe kas saab alguse kohe või ei saa üldse alguse.